четвер, 14 січня 2021 р.

 Інструкція № 7-у з БЖД здобувачів освіти у приміщенні та на території навчального закладу під час освітнього процесу             Загальні положення

  • Інструкція з безпеки життєдіяльності здобувачів освіти під час навчально-виховного процесу в навчаьному закладі  та на його території поширюється на всіх учасників навчально-виховного процесу під час перебування в навчальному закладі  та на його території.
  • Інструкція розроблена відповідно до «По­ложення про організацію роботи з охорони
    праці» учасників навчально-виховного про­цесу, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 20.11.2006 № 782.
  • Усі учасники навчально-виховного проце­су повинні знати правила надання першої
    (долікарської) допомоги при характерних ушкодженнях.     
    Вимоги безпеки життєдіяльності здобувачів освіти  освітнього закладу під час навчально-виховного процесу в приміщенні школи та на її території.
  • Під час перебування в навчальному закладі та на його те­риторії чітко виконувати правила безпеки
    життєдіяльності здобуваів освіти: не бігати, не штов­хатися, не кричати, не влаштовувати ме­тушливий, неконтрольований рух і рухли­ві ігри, що можуть призвести до падіння та травмування, не провокувати словами та рухами агресивну поведінку, яка може привести до бійки та травмування.
  • Бути обережним  у найбільш  травмонебезпечних місцях — уважно та спокійно спускатися та підніматися сходами спус­ку та підйому, перебувати й пересуватись у вузьких коридорах, бути обережним у ту­алетах, приміщенні гардеробу, де наявні травмонебезпечні гачки, не підходити до ві­кон, не перехилятися через перила на схо­дах, не перебувати біля дверей кабінетів (їх можуть відкрити раптово в коридор), не чіпати скляні двері в коридорах, не хо­ватися за ними — ці двері призначені для зупинки проникнення диму й вогню в разі пожежі, вони найбільш травмонебезпечні.
  • Мати змінне взуття на низькому стійкому підборі. У дівчат підбір має бути не вище 5 см, стійкий, з квадратною основою. Категорична заборона носіння в навчальному закладі здобуваами освіти травмонебезпечного взуття з ви­сокими підборами, підборами-шпильками для попередження падіння та травмування.
    Обережно пересуватися по щойно помитій або намастикованій підлозі щоб не впасти та не травмуватися.
  • Не одягати на навчання ніяких прикрас, мати короткий  манікюр,  щоб  запобігти ушкоджень, втрат цінних речей. Якщо ви прийшли в навчальний заклад із цінними речами
    (мобільний телефон, гаманець із грошима, прикраси тощо), то їх тримати постійно при собі, не передавати нікому.
  • Категорична заборона перебування в навчаьному закладі з наявністю колючо-ріжучих предметів (ножі, голки тощо). Якщо є потреба в на­явності ножиць і голок на уроках праці, то користуватися ними тільки під наглядом учителя на уроці, та попередньо прослухав­ши інструктаж з безпеки життєдіяльності.
  • Категорична заборона розмахування на­вколо себе портфелем із підручниками або сумкою із змінним взуттям, кидання цих та інших предметів з метою передачі в руки іншим учасникам навчально-виховного про­цесу. Категорична заборона кидання будь-яких предметів з метою передачі іншим учасникам навчально-виховного процесу на сходах із метою попередження травм.

 Суворо дотримуватися санітарно-гігієнічних норм: мати засоби особистої гігієни, регу­лярно мити руки перед уживанням їжі, до і після відвідування туалетних кімнат.

  • Категорична заборона вживання в навчальному закладі  жувальних гумок з метою по­передження удавлення дітей та ушкоджень шкільного майна, особистих речей здобувачів освіти.
  • На уроках підвищеної небезпеки (фізич­не виховання, трудове навчання, ритміка) виконувати вправи, задані вчителем тільки після прослуханого інструктажу та дозволу початку роботи.
  • Уважно та спокійно користуватися видел­ками, скляним посудом та іншими прибо­рами в їдальні, використовувати їх тільки за призначенням.   Категорична заборона спрямовувати ложки, виделки на себе або іншу людину, щоб уникнути травм.
  • Вимоги безпеки життєдіяльності учня під час проведення перерв і прогулянки про­тягом навчального дня, літньої навчальної практики.

2.11.1. Вимоги безпеки перед початком пе­рерв і прогулянки протягом навчаль­ного дня.

  • Чітко визначити місце перебування класу на перерві.
  • Повторити правила        безпе­ки   життєдіяльності   під   час   про­ведення    перерви    та    прогулянки.
  • Виконуйте всі розпорядження вчитея або класного керівника.

2.11.2. Вимоги безпеки під час проведення перерв і прогулянки протягом на­вчального дня.

  • Під час перерви будьте поблизу вителя або класного керівника.
  • Виконуйте вимоги внутрішнього роз­порядку та режиму навального закладу.
  • Під час організації прогулянки на ву­лиці дотримуйтеся правил безпеки та вимог режиму навчального закладу:
  • обов'язкове змінне взуття та одяг за погодними умовами;
  • під час прогулянки в разі наяв­ності калюж забороняється зна­ходитися поблизу них,
  • у разі снігових опадів заборонені ігри в сніжки, катання на ковза­нах і катках — для запобігання падінь і травм;
  • під час  перебування  на  вулиці забороняється бігати, штовхатись і влаштовувати безсистемний рух, не провокувати словами, жестами агресивну  поведінку,  яка  може призвести до бійки;   під час прогулянки учні повинні знаходитися поблизу вителя або класного керівника,  не  роз­мовляти з незнайомими людьми. У разі непередбачуваної ситуації відразу звернутися до вихователя або наставника класу, в жодному разі не підходити до тварин або незнайомих людей, не контакту­вати з ними. Особисті речі за­лишати при собі, не передавати нікому: ні однокласникам, ні не­знайомим людям для попереджен­ня пропажі цих речей.                                    2.11.3. Вимоги безпеки після закінчення пе­рерв і прогулянки протягом навчаль­ного дня.

2.11.3.1. Вишикуйтесь для остаточної «перевірки   наявності  здобувачів освіти  при  поверненні з  перерви та прогулянки протягом на­вчального дня.

Забороняється без дозволу вчителя або класного керівника підійматися до навчального кабінету або пе­ребувати в гардеробі.

  • Під час навчальних занять у кабінетах під­вищеного рівня небезпеки (комп'ютерному класі, фізики, хімії, ритміки, спортивній залі, трудових майстернях)   приступа­ти до занять тільки  після  проведеного інструктажу.   Не дозволяється  заходити в кабінети або залишати їх без дозволу вчителя.
  • Під чає навчальних занять чітко вико­нувати команди вчителя.   Без   дозволу не  підходити до  спортивних  предметів на спортивних майданчиках. Бути обереж­ним    — рухатися повільно та спокійно, щоб не ушкодитися від каміння, битого скла,  відкритого люку.  Самостійно  йти з заняття заборонено.
  • Вимоги до безпеки життєдіяльності здобуваів освіти під час проведення масових заходів  на базі навчального закладу (актовій та спортивній залі, вестибюлі), а також на його території (спортивному майдан­чику, подвір'ї гімназії).

2.14.1. Вимоги безпеки життєдіяльності здобувачів освіти перед проведенням масових за­ходів  на базі навчального закладу, а також території наваьного закладу.

  • Перед проведенням масових-заходів на базі навчального закладу, а також на його території визначити дату, час і місце проведення заходу, повторити правила безпеки життє­діяльності та план евакуації у разі надзвичайної ситуації під час про­ведення масових заходів .
  • Чітко виконувати команди вчитея або класного керівника. Без його дозволу не можна заходити або ви­ходити з приміщення, де проводить­ся захід.
  • Перевірити наявність вогнегасників і тканини, перших засобів пожежога­сіння, наявність аптечки, присутність медичного працівника та членів ДПД.
    Наявність двох вільних аварійних ви­ходів.

2.14.2. Вимоги безпеки життєдіяльності здобувачів освіти під час проведення масових за­ходів  на базі навчального закладу, а також території навчального закладу.

2.14.2.4. Під час проведення масових заходів у навчальному закладі перебувайте в зазначеному вителем або класним керівником  місці.

  • Під час проведення масових заходів поводьте себе чинно,   пристойно, не викрикуйте. Уважно слухайте тих, хто перед вами виступає. Якщо про­водяться розважальні конкурси або вікторина з залом, не підстрибуйте з місця, чекайте, поки вас запросять на сцену.
  • Після закінчення масового заходу залишайте своє місце та виходьте з приміщення тільки за командою вчителя або класного керівника, не створюйте натовп.
  • Забороняється вибігати з приміщення, штовхатися під час виходу з примі­щення, де відбувався захід.

2.14.3. Вимоги безпеки життєдіяльності після проведення масових заходів з здобувачами освіти на базі навчального закладу, а також території .

  • Звітуйте вителю  або класному керівнику про те, що ви пішли.
  • Якщо масовий  захід  закінчується пізно, у темну пору доби або на сві­танку (випускний вечір, новорічна дискотека),   обов'язкова   наявність батьків, які вас зустрічають. .

 2.14.3.3. Після того як ви дісталися дому, обов'язково зателефонуйте вчителю або класному керівнику про те, що з вами все гаразд.

2.14.4. Вимоги безпеки в аварійних ситуа­ціях. У разі виникнення аварійної ситуації під час проведення масового заходу негайно повідомте вчителя або класного керівника.

  • Чітко виконуйте команди вителя , не панікуйте, не метушіться, ні­куди не йдіть від керівника.
  • Якщо непередбачувана ситуація ви­ходить з-під контролю дорослих, по­трібно терміново зв'язатись із служ­бами екстреної допомоги (101   — пожежна охорона,   102  —  міліція,
  • — швидка медична допомога, 104 — газова служба) або рідними за мобільним  зв'язком,   вказуючи своє  прізвище,  ім'я,   номер   свого телефону та коротко описавши си­туацію,  що  склалась.  Обов'язково вкажіть адресу закладу: телефон приймальні                                                         Вимоги безпеки життєдіяльності здобуваів освіти навчального закаду під час навчально-виховного процесу в примі­щенні навчального закладу та на її території в разі, якщо аварійна ситуація виходить з-під контролю до­рослих.

  • Якщо аварійна   ситуація   вийшла   з-під контролю дорослих, не панікуй, пам'ятай, що безпека твого життя залежить від тебе. Оціни правильно ситуацію і дій відповідно до правил і вимог цієї інструкції з безпе­ки життєдіяльності. Намагайся залишити аварійно-небезпечне місце.
  • Пам'ятайте номери    викликів    екстре­них служб, у разі потреби, звертайтеся до спеціалістів за номерами, зазначеними у п. 2.14.4.3.

Немає коментарів:

Дописати коментар