четвер, 8 жовтня 2015 р.

   СЛАВЕТНІ КОЗАКИ-ХАРАКТЕРНИКИ

         Напередодні свята Покрови, Дня українського козацтва і Дня захисника України ми завітали до літературно-меморіального музею О.С.Пушкіна і П.І.Чайковського Кам’янського державного історико-культурного заповідника  із жагою знань. Саме для нас завідуючий вищезгаданого закладу Олександр Мушта провів пізнавальне тематичне заняття за темою: “Воїни-чаклуни: про козаків-характерників”.
      
           Ми почули легенди про походження славних воїнів, дізналися про їхніх міфічних предків, зрозуміли в загальних рисах суть “характерництва” тощо. Славетні козацькі воїни проходили дуже тяжкий фізичний і моральний вишкіл, щоб набути всіх вмінь і навичок, які вони застосовували у повсякденному житті, на полі бою, в побуті та ін. Лише найвміліші й найзвитяжніші з них могли витримати всі випробування, тому недаремно число характерників було невелике.
         
         До цієї когорти належать відомі козацькі ватажки: Іван Підкова, Максим Кривоніс, Іван Золотаренко, Дмитро Вишневецький і, звичайно, Іван Богун. Всі вони мали певні надприродні здібності й уміння, які відрізнялися цим серед інших.
         
        Кожен характерник, вважалося, не міг померти доти, поки не передасть таємних знань хоча б одному своєму послідовнику. Тому, можливо, серед нас є ці одиниці славних воїнів, які з покоління в покоління передавали набуті надприродні риси. Однозначно, гени характерників мають і сучасні захисники кордонів України, які у надскладних обставинах обороняють наші терени від скаженого московського окупанта. Пам’ятаймо нашу історію та її видатних представників. 



Немає коментарів:

Дописати коментар